Ruiter BedrijfshygiŽne BV Ruiter BedrijfshygiŽne BV
 
 
Zakelijk Particulier
 
 
 

Ovenvisje

< Vorige Volgende >
 

Uiterlijk Ovenvisje

 
  • Het ovenvisje is een vleugelloos insect met een lengte van 0.7 tot 1.2 cm. Het insect is bedekt met fijne schubben.
  • Het insect is donkergrijs van kleur en het is daarmee donkerder dan het zilvervisje
  • Ovenvisjes worden gemakkelijk verward met zilvervisjes. Ovenvisjes zijn iets groter dan zilvervisjes, iets meer behaard en hebben langere staartdraden en antennes.

Ontwikkeling Ovenvisje

 
  • Beneden de 22 graden komen de eitjes niet uit.
  • De eitjes komen uit bij een luchtvochtigheid van 33% en hoger
  • Larven ontwikkelen zich optimaal bij een temperatuus van 37 graden en een luchtvochtigheid van 80%
  • Als larve vervellen ovenvisjes 8 a 9 keer, als volwassen dier blijven ze vervellen, tot wel 60 keer
  • Levensduur 2 ½ tot 3 jaar bij optimale omstandigheden

Leefwijze Ovenvisje

 
  • Lichtschuw, verborgen leefwijze
  • Ovenvisjes eten voornamelijk koolhydraten, ze voeden zich met lijm en papier, granen, stijfsel (behanglijm) en meel.
  • Ovenvisjes geven de voorkeur aan hogere temperaturen (32-38 graden) i.v.m. de voortplanting.
  • Ovenvisjes bewegen zich “slangachtig”voort.

Schade Ovenvisje

 
  • Ovenvisjes vreten aan papier, behang, boeken en zijde (vaak schade in archieven en musea)
  • Ovenvisjes zijn slecht voor de algemene hygiëne en kunnen invloed hebben op de luchtwegen

Wering & preventie Ovenvisje

 
  • Zoveel mogelijk naden en kieren afdichten met een elastische kit

 
  • omdat eitjes niet uitkomen bij een temperatuur onder de 22 graden Celcius kan het lijken dat u in de winter van het probleem af bent. Wanneer de temperatuur toeneemt zullen de eitjes alsnog uitkomen.